Gebarsten lippen zijn behoorlijk vervelend. Bovendien heb je automatisch de neiging om eraan te likken of te prutsen. Dit is waarom je dat beter niet doet.

De huid bevat talgklieren die er o.a. voor zorgen dat ze niet uitdroogt. Alleen … er zitten er heel weinig in onze lippen. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar voor allerlei weersomstandigheden en kun je bijvoorbeeld last krijgen van gebarsten lippen of kloven. Koude en wind vormen een ware gesel en bovendien is zowel de binnen- als buitenlucht veel droger en kouder tijdens de wintermaanden waardoor het weinige vocht in de lippen sneller verdampt.

Maar ook bij goed en zonnig weer loop je het risico op gebarsten lippen en kloven. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door een aantal beschermingsmaatregelen te nemen. Vraag gerust raad aan je apotheker over hoe je dat het best doet en welke producten geschikt zijn. Zo is het belangrijk om een goede lippenbalsem te gebruiken. De BE.CARE herstellende lippenbalsem wordt vervaardigd met uitsluitend kwalitatief hoogstaande ingrediënten en beschermt je lippen het hele jaar door tegen koude, wind en – dankzij z’n uv-filter – ook tegen de zon. Je hoeft je lippen overigens niet voortdurend in te smeren. Het volstaat om telkens na een uur of twee een nieuwe laag aan te brengen.  En probeer intussen deze twee gewoonten alvast af te leren …

Lik niet voortdurend aan je lippen

Het is soms een automatische en begrijpelijke reflex om je droge lippen wat vochtiger te maken door er aan te likken. Maar dat heeft geen enkele zin, wel integendeel. Het klinkt vreemd maar je huid bevochtigen, zorgt ervoor dat ze net sneller uitdroogt. Daarom dat ook  veelvuldig de handen wassen ervoor zorgt dat je handen droger worden. Ook de huid rond de lippen kan op die manier geïrriteerd raken waardoor er een soort eczeem rond de lippen ontstaat.

Laat die ‘velletjes’ maar gewoon op hun plaats

Gebarsten lippen voelen ruw aan en hebben van die loszittende velletjes. Peuter die zeker niet los want daardoor haal je de beschermlaag helemaal weg en gaan je lippen bloeden. Bovendien kunnen ze pijnlijk aanvoelen wanneer je bijvoorbeeld iets zout of pikants eet.

Wat dan wel doen?

Heb je last van gebarsten lippen? De preventieve maatregelen kunnen helpen om erger te voorkomen. Maar het kan wel even duren vooraleer je lippen weer in topconditie zijn. Bovendien bestaat er een risico op infectie. Doordat er barsten zijn in de huid kunnen bacteriën immers makkelijker doordringen. In dat geval is een behandeling door de arts nodig.

Wanneer het gebied rond de mond ernstig beschadigd is, kan bijvoorbeeld een anti-eczeemzalf met corticosteroïden helpen om hardnekkig eczeem tegen te gaan. Deze zalf kun je enkel krijgen op doktersvoorschrift, vermits ze ook enkele bijwerkingen kan hebben.