Volgens een onderzoek van de Michigan State University wast maar 1 op de 20 mensen de handen op de juiste manier. Het is duidelijk: te weinig mensen weten hoe ze dat precies moeten doen. Dit stappenplan gidst je zo naar propere, bacterievrije handen.

Handen wassen tussen de soep en de patatten? Goed idee, maar neem er vooral je tijd voor. Je handen wassen zou minstens 20 seconden moeten duren. Zoveel tijd hebben de bacteriën nodig om los te komen. Dus neem je chronometer erbij, begin eraan, en volg deze stappen:

Hoe was je je handen?

 1. Maak je handen nat met koud of warm water
 2. Gebruik een zeeppompje en neem genoeg zeep om je handen volledig te bedekken
 3. Wrijf je handpalmen over elkaar
 4. Leg je handen met de rug naar boven op elkaar, en verstrengel je vingers
 5. Doe hetzelfde, maar dan met je andere hand bovenaan
 6. Wrijf je handpalmen tegen elkaar met verstrengelde vingers
 7. Haak je vingers in elkaar en beweeg je handen zo heen en weer
 8. Wrijf met je hele rechterhand over je linkerduim
 9. En omgekeerd
 10. Maak met de toppen van je rechtervingers je linkerhandpalm schoon
 11. En omgekeerd
 12. Spoel je handen af met water
 13. Droog je handen af met een schone handdoek
 14. En voilà: je handen zijn proper

Let op: was je je handen heel erg vaak, omdat je bijvoorbeeld een beroep uitoefent waarbij hygiëne erg belangrijk is, dan loop je het risico je handen uit te drogen. En dat is niet handig. Gebruik daarom een handcrème: die helpt je handen te hydrateren, zodat uitdroging geen kans maakt.

Waarmee was je je handen?

Een zeeppompje gebruiken is de meest hygiënische keuze. Op zeepblokken kunnen zich makkelijk even veel bacteriën verzamelen als op je handen, en dat wil je vermijden. De verzorgende handzeep van BE.CARE zit in zo’n pompje en is erg mild voor droge handen.

Vul je handritueel aan met de verzorgende of herstellende handcrème van BE.CARE, en je bent weer klaar om erin te vliegen.