Infecties verspreiden zich razendsnel, en voor je het weet, ben je zelf geveld. Een goede handhygiëne vermindert de kans op het doorgeven van infecties enorm. Maar hoe vaak moet je dan je handen wassen? En dood je bacteriën het beste met handzeep of met handgel? We helpen je op weg.

Aan de deurklink, op tafels of stoelen, in de bus, of simpelweg door de hand met iemand te schudden. Onze handen worden constant blootgesteld aan bacteriën, waardoor we onbewust – en uiteraard ongewild – infecties kunnen doorgeven of oplopen. Dat kan niet de bedoeling zijn, toch?

Het goede nieuws: de juiste handhygiëne kan je helpen om die bacteriën te elimineren voor je ze doorgeeft. Ten aanval!

Die hygiëne bestaat zowel uit het wassen als het desinfecteren van je handen. Maar welk middel gebruik je nu het best wanneer?

Gewoon met water en zeep

Normaal gezien volstaat het wassen van je handen met water en zeep. Als je dat grondig en op geregelde tijdstippen doet, zit je goed.

Situaties waarin je je handen moet wassen:

  • Voor elke maaltijd
  • Voor het koken
  • Na het snuiten van je neus
  • Na het hoesten of niezen in je hand
  • Na een toiletbezoek
  • Als je handen zichtbaar vuil zijn

 

Handalcohol als bacteriekiller

In een situatie waar het risico op infecties gevoeliger ligt, zoals in een ziekenhuis of school, gebruik je het best ook handalcohol. Waarom? Omdat handalcohol – dat bijvoorbeeld ook in handgels zit – bij juist gebruik tot 99% van de bacteriën doodt. Bij gewoon wassen ligt dat percentage ongeveer rond de 80%.

Bovendien droogt alcohol je handen minder uit dan water en zeep. Wil je dus geregeld je handen ontdoen van bacteriën zonder achter te blijven met droge handen, schaf je je best een flesje handgel aan.

Let wel op: als je handen er ook vuil uitzien, was je ze eerst met water en zeep. Daarna kan je ze eventueel nog desinfecteren met handgel.  Ook voor je gaat koken laat je de handlacohol beter achterwege, of er zou wel eens een erg vreemd smaakje aan je gerecht kunnen zitten.

Onze apothekers raden de handzeep van BE.CARE aan voor een optimale handhygiëne.