De tijd van douchen met een blok zeep bij de hand is al lang voorbij, en ondertussen is het aanbod aan douchecrèmes, -gels en-schuimen haast niet meer te overzien. Allemaal beloven ze hetzelfde: een stralende huid en een heerlijke geur. We vertellen je waar je nu écht op moet letten bij het douchen en het kiezen van je doucheproducten.

Langzaamaan hebben we met z’n allen de gewoonte gekweekt steeds vaker te douchen of te baden. Het ontspant en geeft je misschien een fris gevoel, maar je huid, die denkt daar anders over.

Vermijd agressieve doucheproducten

Huidreiniging is een van de belangrijkste stappen bij een goede huidverzorging, maar te veel water en agressieve reinigingsproducten zorgen niet alleen voor uitdroging, maar ook voor het wegwerken van het beschermlaagje – de huidbarrière – dat je huid beschermt tegen kou, bacteriën en andere invloeden van buitenaf. Reinigingsproducten met een te hoge pH-waarde zijn minder zuur dan je huid, en breken dat beschermlaagje af. Je lichaam heeft minstens enkele uren nodig om die bescherming terug op te bouwen.

Dus laat je bij het uitkiezen van een doucheproduct niet alleen leiden door leuke etiketten, en vooral: overdrijf niet met die producten. Een douchegel of -crème kan nog zo mild zijn, als je drie keer per dag onder de douche springt, droogt je huid alsnog uit.

Praktische douchetips

Genoeg theorie, tijd voor praktische tips: hoe help je die huidbarrière je douches te overleven?

  • Douche niet te vaak – dagelijks douchen is écht niet nodig – en hou ook je badsessies kort.
  • Draai je thermostaat een stand of twee naar beneden: hitte onttrekt oliën uit je huid, en die oliën heeft ze net hard nodig om gezond te blijven.
  • Kies voor producten met een huidneutrale pH-waarde (tussen de 5 en de 6): je huid is een beetje zuur, en om die pH-waarde zo weinig mogelijk te verstoren, kies je best een product met een gelijkaardige zuurtegraad.
  • Je huid droogdeppen in plaats van wrijven helpt je lichaam vocht vast te houden.

Een voorbeeld van zeep met een huidneutrale pH-waarde is de verzorgende douchecrème van BE.CARE. Deze douchecrème verzacht, hydrateert en houdt je huidbarrière intact. Ideaal dus voor een douche zonder schuldgevoel tegenover je huid.